Om receptet
Ingredienser
Köttfärssås (Ragù alla Bolognese)
- 3 msk olivolja
- 1 stor gul lök, finhackad
- 1 stor morot, finhackad
- 2 stjälkar selleri, finhackade
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 400 g blandfärs (nöt- och fläskfärs)
- 150 g pancetta eller bacon, tärnad
- 1,5 dl torrt vitt vin
- 800 g krossade tomater (två burkar)
- 3 msk tomatpuré
- 2 dl mjölk
- 2 lagerblad
- Salt och peppar efter smak
Béchamelsås
- 75 g smör
- 75 g vetemjöl
- 7,5 dl mjölk
- En nypa muskotnöt
- Salt och peppar efter smak
Montering
- 350 g färska lasagneplattor
- 150 g riven parmesanost
Instruktioner
Förbered köttfärssåsen
- Fräs grönsakerna: Värm olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt lök, morot, selleri och vitlök. Fräs tills grönsakerna är mjuka, ca 5–7 minuter.
- Tillsätt kött: Lägg i blandfärs och pancetta. Bryn köttet tills det är genomstekt och börjar få färg, ca 5–7 minuter.
- Deglacera: Häll i det vita vinet och låt det koka upp. Låt det sjuda i 2–3 minuter tills vinet reducerats något.
- Laga köttfärssåsen: Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, mjölk och lagerblad. Sänk värmen och låt såsen sjuda utan lock i minst 45 minuter till 1 timme, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
Gör béchamelsåsen
- Smält smöret: I en annan kastrull, smält smöret på medelvärme. Tillsätt mjölet och vispa konstant i cirka 1–2 minuter tills det blir en slät pasta (roux).
- Tillsätt mjölk: Häll långsamt i mjölken, vispa konstant för att undvika klumpar. Fortsätt att koka och vispa tills såsen tjocknar, ca 5–7 minuter.
- Krydda: Tillsätt en nypa muskotnöt, salt och peppar. Ta bort från värmen.
Montera lasagnen
- Förbered ugnen: Förvärm ugnen till 180°C.
- Lägg ihop lasagnen:
- I en ugnsform (ca 30 cm), börja med ett lager köttfärssås.
- Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå.
- Bred ett lager béchamelsås över pastan.
- Fortsätt med lager av köttfärssås, lasagneplattor och béchamelsås tills allt är använt, avsluta med béchamelsås på toppen.
- Strö riven parmesanost över det översta lagret.
- Grädda: Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugnen i 30 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare 15–20 minuter tills osten är gyllenbrun och bubblig.
- Låt vila: Ta ut lasagnen från ugnen och låt den vila i 10 minuter innan servering, så att den sätter sig och blir lättare att skära.
Visited 8 times, 1 visit(s) today