Om receptet
Tapenade är en klassisk fransk olivspread som är både smakrik och mångsidig.
Ingredienser
- 200 g svarta oliver, urkärnade (helst kalamata eller taggiasca)
- 2 msk kapris, avrunna
- 3-4 ansjoviskfileer (kan uteslutas för en vegetarisk variant)
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 dl olivolja (extra virgin)
- 1 msk färsk citronjuice (eller vitvinsvinäger)
- 1/2 tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk timjan (kan ersättas med rosmarin eller basilika om så önskas)
- Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner
- Förbered ingredienserna
- Om du använder hela oliver, se till att de är urkärnade.
- Om du använder ansjoviskfileer, skölj dem lätt om de är i salt för att ta bort överflödig sälta.
- Mixa ingredienserna
- Lägg oliver, kapris, ansjoviskfileer (om du använder dem) och vitlök i en matberedare eller mixer.
- Pulsred tills blandningen är grovt hackad. Om du vill ha en finare textur kan du mixa längre, men se till att det inte blir för mosigt.
- Tillsätt olivolja
- Med matberedaren igång, häll långsamt i olivoljan tills tapenaden är blandad och har en smidig konsistens. Du kan justera mängden olivolja för att få den önskade texturen.
- Kryddning
- Tillsätt citronjuice (eller vitvinsvinäger) och timjan. Smaka av med salt och svartpeppar. Justera kryddningen efter behov.
- Kyl och servera:
- Lägg tapenaden i en skål och täck över med plastfolie eller ett lock. Låt stå i kylskåp i minst en timme innan servering så att smakerna får tid att utvecklas. Tapenade kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka.
- Servering:
- Servera tapenaden med krispigt baguettebröd, crostini, kex eller som en del av en antipasti-tallrik. Den är också utmärkt som ett smakrikt tillskott till grillade grönsaker eller som fyllning i smörgåsar.
Tips
- Du kan experimentera med olika typer av oliver, såsom gröna oliver, för att få olika smakprofiler.
- För en extra twist, lägg till en handfull rostade pinjenötter eller valnötter i mixern.
Visited 4 times, 1 visit(s) today