Background Image
0 0
Autentisk Tapenade

Dela på dina sociala medier

Eller så kan du bara kopiera och dela denna länken!

Autentisk Tapenade

Tapenade är perfekt som förrätt eller tilltugg med bröd, kex eller grönsaker.

Om receptet

Dela

Tapenade är en klassisk fransk olivspread som är både smakrik och mångsidig.

Ingredienser

  • 200 g svarta oliver, urkärnade (helst kalamata eller taggiasca)
  • 2 msk kapris, avrunna
  • 3-4 ansjoviskfileer (kan uteslutas för en vegetarisk variant)
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 dl olivolja (extra virgin)
  • 1 msk färsk citronjuice (eller vitvinsvinäger)
  • 1/2 tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk timjan (kan ersättas med rosmarin eller basilika om så önskas)
  • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner

  1. Förbered ingredienserna
    • Om du använder hela oliver, se till att de är urkärnade.
    • Om du använder ansjoviskfileer, skölj dem lätt om de är i salt för att ta bort överflödig sälta.
  2. Mixa ingredienserna
    • Lägg oliver, kapris, ansjoviskfileer (om du använder dem) och vitlök i en matberedare eller mixer.
    • Pulsred tills blandningen är grovt hackad. Om du vill ha en finare textur kan du mixa längre, men se till att det inte blir för mosigt.
  3. Tillsätt olivolja
    • Med matberedaren igång, häll långsamt i olivoljan tills tapenaden är blandad och har en smidig konsistens. Du kan justera mängden olivolja för att få den önskade texturen.
  4. Kryddning
    • Tillsätt citronjuice (eller vitvinsvinäger) och timjan. Smaka av med salt och svartpeppar. Justera kryddningen efter behov.
  5. Kyl och servera:
    • Lägg tapenaden i en skål och täck över med plastfolie eller ett lock. Låt stå i kylskåp i minst en timme innan servering så att smakerna får tid att utvecklas. Tapenade kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka.
  6. Servering:
    • Servera tapenaden med krispigt baguettebröd, crostini, kex eller som en del av en antipasti-tallrik. Den är också utmärkt som ett smakrikt tillskott till grillade grönsaker eller som fyllning i smörgåsar.

Tips

  • Du kan experimentera med olika typer av oliver, såsom gröna oliver, för att få olika smakprofiler.
  • För en extra twist, lägg till en handfull rostade pinjenötter eller valnötter i mixern.
Visited 4 times, 1 visit(s) today

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

Recensioner

Genomsnittligt omdöme:
(5)
Total Reviews: 1
Om Mauritzons Mat

föregående recept
Albondigas – Spanska Köttbullar
nästa recept
Äggmuffins med Grönsaker och Ost
föregående recept
Albondigas – Spanska Köttbullar
nästa recept
Äggmuffins med Grönsaker och Ost
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here