Ingredienser
-
För kycklingspetten
-
500 g kycklingbröst eller kycklinglår, skurna i tunna strimlor
-
12-16 träspett blötlagda i vatten i minst 30 minuter
-
Marinad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
1 tsk färsk ingefära, riven
-
1 msk korianderpulver
-
1 msk malen kummin
-
1 tsk gurkmeja
-
3 msk sojasås
-
2 msk fisksås
-
2 msk farinsocker
-
2 msk kokosmjölk
-
1 msk limejuice
-
1 msk rapsolja
-
Jordnötssåsen
-
1 msk röd currypasta
-
1 dl jordnötssmör
-
2 dl kokosmjölk
-
1 msk fisksås
-
1 msk farinsocker
-
Saften från 1 lime
-
1/2 dl krossade jordnötter (för garnering)
Om receptet
Satayspett med jordnötssås är en populär rätt i hela sydostasien som ofta serveras direkt på gatan som förrätt eller huvudrätt där varje land har sin egen version.
Förslag på passande musik till matlagningen
Så här gör du
1
Utfört
|
Ingredienser |
2
Utfört
|
MarinadBlanda alla ingredienserna till marinaden i en stor skål. Tillsätt kycklingstrimlorna och blanda väl så att de täcks av marinaden. Täck skålen med plastfolie och låt kycklingen marineras i kylskåpet i minst 1 timme, gärna över natten för mer smak. |
3
Utfört
|
Trä på spettTrä kycklingbitarna på de blötlagda träspetten. Tänk på att vara varsam med hygienen när du handskas med rå kyckling. |
4
Utfört
|
Grilla spettenFörvärm grillen eller stekpannan till medelhög värme. Grilla kycklingspetten i 5-7 minuter per sida, eller tills kycklingen är genomstekt och fått en fin grillyta. |
5
Utfört
|
Tillaga såsenHetta upp en liten kastrull på medelhög värme. Tillsätt röd currypasta och fräs i 1 minut för att frigöra smakerna. Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk, fisksås, farinsocker och limejuice. Rör om tills såsen är slät och tjocknar något. Smaka av och justera kryddningen efter behov. Om såsen är för tjock, kan du tillsätta lite vatten eller mer kokosmjölk för önskad konsistens. |
6
Utfört
|
Garnera och serveraHäll upp såsen i en skål och toppa med krossade jordnötter. Servera kycklingspetten tillsammans med jordnötssåsen. Dekorera gärna med färsk koriander och limeklyftor. Satay passar perfekt med ångat jasminris eller en fräsch sallad vid sidan av. |