Background Image
0 0
Saftiga lussebullar eller lussekatter till jul

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Saftiga lussebullar eller lussekatter till jul

Kesellan gör lussebullarna fluffiga och saftiga

Features:
  • Recept med spellista
Cuisine:

Ingredients

  • Pensling

Directions

Share

Lussekatter med kesella är en svensk klassiker vid juletid. Kesella (eller kvarg) gör degen extra saftig och mjuk. Här är ett recept som ger cirka 30 stycken lussekatter.

  Förslag på passande musik till julbaket

Visited 25 times, 1 visit(s) today

Steps

1
Done

Ingredienser

Läs hela här

2
Done

Förbered degen

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, cirka 37°C.

Smula jästen i en stor bunke. Häll över den fingervarma smör- och mjölkblandningen och rör om tills jästen lösts upp.

3
Done

Tillsätt övriga ingredienser

Tillsätt kesella, saffran, socker och salt. Blanda väl.

Arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen är smidig och släpper från kanterna. Den ska vara mjuk men inte klibbig.

4
Done

Jäs degen

Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa på en varm plats i cirka 30-40 minuter, eller tills den har fördubblats i storlek.

5
Done

Forma lussekatter

Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den lätt.

Dela degen i 30 jämnstora bitar. Rulla varje bit till en smal längd, cirka 20 cm lång.

Forma längderna till lussekatter genom att rulla ändarna inåt i motsatt riktning till en S-form.

Placera russin i mitten av varje snurra.

6
Done

Andra jäsningen

Lägg lussekatterna på bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Täck med en handduk och låt jäsa i ytterligare 20-30 minuter.

7
Done

Värm ugnen

Förvärm ugnen till 225°C.

8
Done

Pensla och grädda

Pensla lussekatterna med det vispade ägget.

Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter, eller tills de är gyllenbruna.

9
Done

Låt svalna

Låt lussekatterna svalna på ett galler under en handduk för att behålla saftigheten.

Tips:

Mängden mjöl: Var försiktig med att inte tillsätta för mycket mjöl. Degen ska vara smidig men inte för fast.

Förvaring: Förvara lussekatterna i en lufttät behållare för att hålla dem saftiga. De går också utmärkt att frysa in.

Extra smak: Om du vill ha mer smak av saffran, kan du låta saffran dra i lite sprit (t.ex. vodka) i några minuter innan du blandar det i degen.

God jul! 🎄✨

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

previous
Autentisk Szegediner Gulasch från Ungern
next
Satayspett med Jordnötssås – Thailändsk stil
previous
Autentisk Szegediner Gulasch från Ungern
next
Satayspett med Jordnötssås – Thailändsk stil
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here