Ingredienser
-
800 g fläskkött (fläskkarré eller fläskbog), skuret i bitar
-
2 msk smör eller olja (för att steka i)
-
2 stora gula lökar
-
3 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 msk paprikapulver (helst ungerskt, sött)
-
1 msk tomatpuré
-
500 g surkål, sköljd och dränerad
-
5 dl köttbuljong (gärna hemmagjord)
-
1 tsk kumminfrön (hela eller malda)
-
1 lagerblad
-
1 tsk salt (justera efter smak)
-
1/2 tsk gräddfil eller creme fraiche
-
1,5 dl gräddfil eller creme fraiche
-
1 msk majsstärkelse (valfritt, för att reda)
-
1 msk 1 msk vatten (för att blanda med majsstärkelsen, om så önskas)
Om receptet
Szegediner Gulasch, även känd som Szegedi gulyás eller Segedínský guláš, är en utsökt gulasch från Ungern. Här är ett recept som räcker till fyra personer.
Förslag på passande musik till matlagningen
Så här gör du
1
Utfört
|
Ingredienser |
2
Utfört
|
Bryn köttetHetta upp smöret eller oljan i en stor gryta eller kastrull över medelhög värme. Tillsätt fläskbitarna och bryn dem på alla sidor tills de får en fin färg. Arbeta i omgångar om det behövs för att inte överfylla pannan. Ta upp köttet och ställ åt sidan. |
3
Utfört
|
Fräs lök och vitlökI samma gryta, tillsätt mer olja om det behövs och fräs den hackade löken tills den är mjuk och genomskinlig, cirka 5-7 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 1 minut. |
4
Utfört
|
Tillsätt paprikapulver och tomatpuréTillsätt paprikapulvret till löken och blanda snabbt för att få ut smaken. Var försiktig så att det inte bränns. Rör ner tomatpurén och fräs i ytterligare 1-2 minuter. |
5
Utfört
|
Tillaga gulaschenLägg tillbaka det brynta köttet i grytan. Tillsätt surkål, köttbuljong, kumminfrön, lagerblad, salt och peppar. Rör om ordentligt. Koka upp blandningen och sänk sedan värmen. Låt sjuda under lock i cirka 1 ½ till 2 timmar, eller tills köttet är mört och smakerna har blandats väl. Rör om då och då och tillsätt mer buljong om det behövs. |
6
Utfört
|
Avsluta med gräddfil /creme fraicheNär köttet är mört, ta bort lagerbladet. Rör i gräddfil eller crème fraîche och blanda väl. Om du vill ha en tjockare sås, blanda majsstärkelse med vatten och rör ner i gulaschen. Låt koka i ytterligare 5-10 minuter tills såsen har tjocknat. |
7
Utfört
|
ServeraServera Szegediner Gulasch varm med kokt potatis, bröd eller potatisdumplings som på bilden. Du kan också garnera med lite extra gräddfil och färsk persilja om så önskas. Tips: Surkål: Skölj surkålen ordentligt om du vill ha en mildare syra. Du kan också använda hemlagad surkål för en mer autentisk smak. Smakjustering: Smaka av gulaschen och justera kryddningen efter eget tycke. Du kan lägga till mer paprika, salt eller peppar efter smak. Lagring: Gulaschen smakar ofta ännu bättre dagen efter, när smakerna har haft tid att utvecklas. Förvara i kylskåpet och värm upp försiktigt. Denna Szegediner Gulasch är en underbar rätt för kyligare dagar och erbjuder en rik och mättande smakupplevelse som är svår att motstå. Smaklig måltid eller Jó étvágyat! |