Om receptet
Mohinga är en populär och traditionell burmesisk (myanmarisk) soppa som ofta anses vara landets nationalrätt. Det är en smakrik fisksoppa med nudlar, ingefära och en delikat blandning av kryddor.
Mohinga – Burmesisk Fisksoppa
Ingredienser:
För soppbasen:
- 1 l vatten
- 1 tesked fisksås
- 2-3 kaffir limeblad (kan uteslutas eller ersättas med 1 tesked limejuice)
- 2 citrongrässtjälkar, krossade
- 3 skivor galanga (eller ingefära som alternativ)
- 2 stora schalottenlökar, hackade
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 1 msk röd curry pasta (eller mer beroende på önskad hetta)
- 1 tesked gurkmeja
- 1 tesked korianderpulver
- 1 tesked spiskumminpulver
- 1 msk tamarindpasta (kan ersättas med limejuice för syra)
- 1-2 teskedar socker (efter smak)
- Salt och svartpeppar efter smak
För soppan:
- 200 g risnudlar eller äggnudlar
- 1 kopp banangranulat (kan uteslutas, kan ersättas med lite extra risnudlar om du vill)
- 1/4 kopp fisksås (justera efter smak)
- 1 dl färsk koriander, hackad (till garnering)
- 1 dl färsk mynta, hackad (till garnering)
- 1 lime, skuren i klyftor (till servering)
- 1-2 gröna chilifrukter, skivade (för extra hetta, valfritt)
- 2-3 kokta ägg (till servering, valfritt)
- Skivade vårlökar (till garnering)
- Rostad lök (till garnering, kan köpas färdig eller göras hemma)
För fritering av fisk:
- 800 g vit fiskfilé (t.ex. torsk, hoki eller liknande, gärna utan skinn och ben)
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk majsstärkelse
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl ljus öl
- 0,5 citron, saften
- salt
- peppar
Instruktioner:
- Förbered soppbasen:
- Koka upp 1 liter vatten i en stor kastrull. Tillsätt fisken och sjud på låg värme tills fisken är genomkokt, cirka 10-15 minuter. Ta bort fisken och lägg åt sidan. Sila buljongen för att få bort eventuella ben och skinnrester, och ställ buljongen åt sidan.
- I samma kastrull, tillsätt 1 msk olja och fräs den hackade schalottenlöken och vitlöken tills de är mjuka och doftande, cirka 5 minuter.
- Tillsätt den röda currypastan och fräs i ytterligare 2 minuter.
- Tillsätt gurkmeja, korianderpulver och spiskummin. Rör om i 1 minut.
- Häll tillbaka den silade buljongen i kastrullen och tillsätt kaffir limeblad, citrongräs, galanga, tamarindpasta och socker. Låt koka upp och sjuda i 10 minuter för att låta smakerna blandas. Smaka av med fisksås, salt och peppar.
- Förbered nudlarna:
- Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj med kallt vatten och ställ åt sidan.
- Förbered fisken:
- Om du använder banangranulat, lägg det i soppan nu så att det mjuknar och blandar sig med smakerna.
- Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter. Ha locket nära till hands om det skulle börja brinna eller koka över.
- Häll upp3 dl vetemjöl på en tallrik. Vänd varje fiskbit i mjölet och doppa dem sedan i frityrsmeten. Lägg försiktigt ner fiskbitarna i oljan och fritera dem gyllenbruna, cirka 5 minuter. Lägg inte ner alla bitar samtidigt för då kallnar oljan.
- Montera soppan:
- Lägg de kokta nudlarna i skålar. Häll den varma soppan över nudlarna. Tillsätt fiskbitarna i varje skål.
- Garnera och servera:
- Garnera med färsk koriander, mynta, skivade chilifrukter (om du vill ha extra hetta), kokta ägg (om du använder dem), skivade vårlökar och rostad lök.
- Servera med limeklyftor vid sidan om så att varje person kan pressa över lite limejuice efter smak.
Mohinga är en smakfull och värmande soppa som kombinerar syra, hetta och umami på ett underbart sätt. Hoppas du njuter av detta recept! 🍲🌿🍋