Dela
Här är ett recept på en härlig paj med hela brysselkål, perfekt för en större form. Denna paj kombinerar den lätt bittra smaken av brysselkål med en krämig fyllning och en spröd pajskorpa.
Ingredienser:
För pajdegen:
- 250 g vetemjöl
- 125 g kallt smör, tärnat
- 1/2 tesked salt
- 1 äggula
- 1-2 msk kallt vatten
För fyllningen:
- 500 g hela brysselkål (sköljda och eventuellt halverade om de är stora)
- 2 msk olivolja
- 200 g riven ost (t.ex. cheddar, gouda eller gruyère)
- 3 ägg
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1 tesked torkad timjan
- 1/2 tesked mald muskot
- Salt och svartpeppar efter smak
- 1/2 dl finhackad bacon eller pancetta (valfritt)
Instruktioner:
- Förbered pajdegen:
- Blanda vetemjöl och salt i en stor skål. Tillsätt det kalla smöret och nyp ihop med fingertopparna tills blandningen liknar grova brödsmulor.
- Tillsätt äggulan och 1 msk kallt vatten. Blanda tills degen precis börjar hålla ihop. Om degen känns för torr, tillsätt mer vatten, en droppe i taget.
- Tryck ut degen jämnt i botten och upp längs kanterna på en pajform (cirka 25-30 cm i diameter) och kyl i 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet:
- Förvärm ugnen till 200°C . Täck pajskalet med bakpapper och fyll med bakbönor eller ris för att förhindra att degen puffar upp.
- Grädda i 10-15 minuter. Ta bort bakpapper och bönor eller ris och grädda i ytterligare 5-7 minuter tills skalet är gyllene. Ta ut och låt svalna något.
- Förbered brysselkålen:
- Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna över medelvärme. Tillsätt brysselkålen och stek under omrörning i 5-7 minuter tills de är lätt brynta och nästan mjuka. Krydda med salt och svartpeppar. Om du använder bacon eller pancetta, stek den separat tills den är knaprig och blanda sedan med brysselkålen.
- Förbered fyllningen:
- I en skål, vispa ihop ägg, grädde, mjölk, torkad timjan, mald muskot, salt och svartpeppar. Tillsätt den rivna osten och rör om.
- Montera pajen:
- Fördela brysselkålen jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll ägg- och gräddblandningen över brysselkålen.
- Grädda pajen:
- Grädda pajen i den förvärmda ugnen i 30-35 minuter, eller tills fyllningen har stelnat och ytan är gyllene och bubblande. Låt pajen svalna något innan du skär upp den.
- Servera:
- Pajen kan serveras varm eller rumstempererad och passar bra med en fräsch sallad eller som en del av en buffé.
Denna paj är både mättande och smakrik, med en härlig kombination av krämig fyllning och rostade brysselkål. Hoppas du tycker om den! 🥧🌿
Visited 11 times, 1 visit(s) today