Ingredienser
-
För pajdegen
-
200 gram vetemjöl
-
100 gram kallt smör, tärnat
-
1/2 tsk salt
-
4-5 msk kallt vatten
-
För fyllningen
-
300 gram broccoli, skuren i små buketter
-
200 gram bacon, skuret i små bitar
-
1 stor gul lök, finhackad
-
3 stora ägg
-
2 dl grädde
-
1 dl mjölk
-
150 gram riven ost
-
Salt & peppar efter smak
-
En nypa muskotnöt
Om receptet
Här är ett recept på en quiche med broccoli och bacon, designat för att passa en större pajform (cirka 26-28 cm i diameter).
Ingredienser
För pajdegen:
- 200 g vetemjöl
- 100 g kallt smör, tärnat
- 1/2 tsk salt
- 4-5 msk kallt vatten
För fyllningen:
- 300 g broccoli, skuren i små buketter
- 200 g bacon, skuret i små bitar
- 1 stor gul lök, finhackad
- 3 stora ägg
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 150 g riven ost (t.ex. gruyère eller cheddar)
- Salt och peppar efter smak
- En nypa muskotnöt (valfritt)
Instruktioner
- Förbered pajdegen:
- Blanda vetemjöl och salt i en stor skål.
- Tillsätt det kalla smöret och arbeta samman till en smulig massa med fingertopparna.
- Tillsätt kallt vatten, lite i taget, tills degen börjar komma samman. Knåda inte för mycket.
- Forma degen till en skiva, plastfolie den och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.
- Förbered fyllningen:
- Stek bacon i en stekpanna tills det börjar bli krispigt. Tillsätt löken och stek tills den är mjuk och genomskinlig. Låt svalna något.
- Koka broccolin i lättsaltat vatten i cirka 3-4 minuter. Den ska vara mjuk men fortfarande ha lite tuggmotstånd. Låt rinna av väl.
- Sammanställ pajen:
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Kavla ut pajdegen och lägg den i en pajform. Tryck till kanterna och skär bort överflödig deg.
- Förgrädda pajskalet i ugnen i cirka 10 minuter.
- Sprid ut bacon- och lökblandningen över pajbotten, följt av den kokta broccolin.
- Strö över den rivna osten.
- Gör äggstanningen:
- Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och muskotnöt i en skål.
- Häll äggstanningen jämnt över fyllningen i pajskalet.
- Grädda quichen:
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter, eller tills äggstanningen har stannat och toppen är gyllenbrun.
- Servering:
- Låt quichen svalna något innan servering. Servera varm eller vid rumstemperatur.
Denna quiche med broccoli och bacon är en klassisk och smakrik rätt som passar utmärkt för större sammanhang eller som en härlig middag med sallad på sidan. Njut av din måltid!
Visited 8 times, 1 visit(s) today