Ingredienser
-
För chiapuddingen
-
8 msk chiafrön
-
5 dl mandelmjölk (eller annan mjölk)
-
2 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
-
2 msk honung
-
För bärkompotten
-
4 dl bär (t.ex. blåbär, hallon, jordgubbar)
-
2-4 msk honung
-
2 msk vatten
-
1 tsk citronsaft
Om receptet
Så här gör du
1
Utfört
|
ChiapuddingBlanda ingredienserna I en skål eller en burk, kombinera chiafrön, mandelmjölk, vaniljpulver och lönnsirap/honung. Rör om väl för att säkerställa att chiafröna inte klumpar sig. Låt svälla: Täck skålen eller burken med plastfolie eller ett lock och ställ in i kylskåpet. Låt stå i minst 2 timmar, eller helst över natten, så att chiafröna sväller och bildar en puddingliknande konsistens. |
2
Utfört
|
BärkompottKoka bären Lägg bären i en liten kastrull tillsammans med honung/lönnsirap, vatten och citronsaft. Värm försiktigt på medelvärme tills bären börjar brytas ner och blandningen sjuder, cirka 5-10 minuter. Rör om då och då tills kompotten tjocknar något. Om du vill ha en slätare kompott kan du mosa bären med en gaffel eller använda en stavmixer. Låt svalna: Ta av från värmen och låt kompotten svalna. Den kan användas varm eller kall, beroende på vad du föredrar. |
3
Utfört
|
ServeringFördela chiapuddingen: Ta ut chiapuddingen ur kylskåpet och rör om för att lösa upp eventuella klumpar. Tips Chiapudding kan göras i förväg och förvaras i kylskåpet i upp till 3 dagar, vilket gör den perfekt för meal prep. Prova att byta ut bären mot andra frukter, som mango eller persika, för att variera smaken. För extra smak, tillsätt en nypa kanel eller kardemumma till chiapuddingen. Detta recept är enkelt att anpassa efter smak och preferenser och kan lätt förberedas i förväg för en smidig frukost eller mellanmål. Hoppas du gillar det! |