Om receptet
Ingredienser
För laxen:
- 4 laxfiléer (à ca 150-200 g)
- 2 msk olivolja
- Salt och svartpeppar
- 1 citron, skivad
- 1 msk hackad färsk dill (valfritt)
För den krämiga citrontagliatellen:
- 250 g tagliatelle (eller annan pasta)
- 2 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1 citron, zest och saft
- 1 dl grädde
- 1 dl riven parmesanost
- 1 liten vitlöksklyfta, finhackad (valfritt)
- Salt och svartpeppar
- En skvätt pastavatten (om det behövs)
För sparrisen:
- 1 bunt grön sparris
- 1 msk olivolja
- Salt och svartpeppar
- 1 vitlöksklyfta, finhackad (valfritt)
- 1 msk hackad färsk persilja (valfritt)
Instruktioner
- Förbered laxen:
- Krydda laxfiléerna med salt och svartpeppar.
- Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme.
- Lägg laxfiléerna i pannan med skinnsidan nedåt (om de har skinn) och stek i 4-5 minuter per sida, eller tills laxen är genomstekt och har en fin gyllenbrun yta. Lägg citronskivorna i pannan under de sista 2 minuterna av stekningen.
- Ta bort laxen från pannan och låt den vila i några minuter. Strö över hackad dill om du vill.
- Koka tagliatelle:
- Koka tagliatellen enligt förpackningens anvisningar tills den är al dente. Häll av vattnet och spara en kopp av pastavattnet.
- Förbered den krämiga citrontagliatellen:
- Smält smöret och olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme.
- Tillsätt den finhackade vitlöken om du använder det och stek i 1 minut tills den är doftande.
- Tillsätt citronskal och citronsaft och rör om.
- Häll i grädden och låt den sjuda i några minuter tills såsen tjocknar något.
- Rör ner den rivna parmesanosten och blanda tills den smälter och såsen blir krämig. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Lägg i den kokta tagliatellen och blanda väl. Om såsen är för tjock, tillsätt lite av det sparade pastavattnet tills du får önskad konsistens.
- Förbered sparrisen:
- Klipp eller bryt bort de träiga ändarna på sparrisen.
- Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt vitlöken om du använder det och stek i 1 minut tills den är doftande.
- Lägg i sparrisen och stek i 4-6 minuter, eller tills sparrisen är mjuk och lätt krispig. Krydda med salt och svartpeppar.
- Strö över hackad persilja om du vill.
- Servera:
- Lägg en portion krämig citrontagliatelle på varje tallrik.
- Toppa med en laxfilé och lägg några sparrisstjälkar vid sidan.
- Garnera med de stekta citronskivorna från pannan och eventuellt extra dill eller persilja.
Hoppas det smakar!
Visited 8 times, 1 visit(s) today