Ingredienser
-
Buljongen
-
1,5 kg nötköttsben (märgben, oxsvans eller bringa)
-
500 g nötköttsbringa
-
2 stora gula lökar, halverade
-
1 bit ingefära (ca 10 cm), halverad
-
5 stjärnanis
-
4 kanelstänger
-
6 kryddnejlikor
-
2 msk korianderfrön
-
1 msk fänkålsfrön
-
1 msk socker
-
2 msk fisksås
-
1,5 msk salt
-
5 liter vatten
-
Om receptet
Här är ett autentiskt recept på Pho Bo, den vietnamesiska nötköttsoppan, som är så älskad för sina komplexa och rika smaker:
Ingredienser
Buljong:
- 1,5 kg nötköttsben (märgben, oxsvans eller bringa)
- 1 bit nötköttsbringa (ca 500 g)
- 2 stora gula lökar, halverade
- 1 bit ingefära (ca 10 cm), halverad
- 5 stjärnanis
- 4 kanelstänger
- 6 kryddnejlikor
- 2 msk korianderfrön
- 1 msk fänkålsfrön
- 1 msk socker
- 2 msk fiskås
- 1,5 msk salt
- 5 liter vatten
Till servering:
- 400 g risnudlar (pho nudlar)
- 300 g tunt skivad nötkött (filé, ryggbiff eller bringa)
- Färska böngroddar
- Thaibasilika
- Färsk koriander
- Färsk mynta
- Tunna skivor rödlök
- Tunna skivor salladslök
- Limeklyftor
- Skivade chilifrukter
- Hoisinsås och srirachasås
Instruktioner
- Rosta löken och ingefäran: För att få fram smakerna, rosta den halverade löken och ingefäran över öppen låga eller under grillen tills de får lite färg och blir doftande. Det tar cirka 5-10 minuter.
- Koka benen: Lägg nötköttsbenen i en stor gryta och täck dem med kallt vatten. Koka upp och låt koka i några minuter. Häll sedan av vattnet och skölj benen noggrant. Detta steg hjälper till att få bort orenheter och gör buljongen klarare.
- Gör buljongen: Lägg tillbaka de rengjorda benen i grytan tillsammans med nötköttsbringan. Tillsätt rostad lök, ingefära, stjärnanis, kanelstänger, kryddnejlikor, korianderfrön och fänkålsfrön. Täck med 5 liter kallt vatten och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i minst 6 timmar, helst 10 timmar, för att utveckla en djup och rik smak. Skumma av ytan regelbundet för att ta bort fett och skum.
- Smaksätt buljongen: Efter att buljongen sjudit, ta ut nötköttsbringan och sätt åt sidan. Sila buljongen genom en finmaskig sil eller ostduk för att få bort alla fasta partiklar. Häll tillbaka buljongen i grytan och tillsätt socker, fiskås och salt. Smaka av och justera kryddningen efter behov.
- Förbered nudlarna: Koka risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem sedan i kallt vatten och låt rinna av.
- Förbered nötköttet: Skiva den kokta nötköttsbringan tunt. Lägg de råa nötköttskivorna (filé, ryggbiff eller bringa) i frysen i cirka 15-20 minuter för att göra dem enklare att skiva tunt.
- Montera soppan: Fördela risnudlarna i skålar. Lägg på skivor av den kokta nötköttsbringan och rått nötkött. Häll över den heta buljongen så att det råa nötköttet tillagas av värmen. Toppa med färska böngroddar, thaibasilika, koriander, mynta, rödlök, salladslök och chili. Servera med limeklyftor, hoisinsås och srirachasås vid sidan av.
Pho Bo är en rituell måltid där varje komponent har sin plats och bidrar till den samlade upplevelsen av denna fantastiska vietnamesiska rätt. Njut av din autentiska Pho Bo!