Directions
Här är ett autentiskt italienskt recept på potatisgnocchi:
Ingredienser
- 1 kg mjölig potatis (t.ex. King Edward eller Yukon Gold)
- 200-250 g vetemjöl (plus extra för att mjöla arbetsytan)
- 1 ägg
- 1 tsk salt
Instruktioner
- Koka potatisarna: Tvätta potatisarna noggrant, men skala dem inte. Koka dem i en stor kastrull med lättsaltat vatten tills de är helt mjuka, cirka 20-30 minuter beroende på storlek. Använd gärna potatisar av samma storlek för jämn koktid.
- Skala och mosa: När potatisarna är mjuka, häll av vattnet och låt dem svalna något. Skala potatisarna medan de fortfarande är varma (det är enklast att göra när de är varma). Använd en potatispress eller en potatisstöt för att mosa potatisarna till en slät massa. Undvik att använda en mixer eller matberedare, då det kan göra potatisen klistrig.
- Förbered degen: Lägg den mosade potatisen på en ren arbetsyta. Gör en brunn i mitten och tillsätt ägget och saltet. Börja med att blanda in ägget i potatisen. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta in det i potatisen tills du får en mjuk och smidig deg. Var försiktig så att du inte överarbetar degen, då kan gnocchin bli seg.
- Forma gnocchi: Dela degen i mindre bitar och rulla varje bit till en lång, cirka 2 cm tjock rulle på en lätt mjölad arbetsyta. Skär rullen i 2 cm långa bitar. För att ge gnocchin dess karakteristiska ränder kan du rulla varje bit över en gaffel eller ett gnocchibräde.
- Koka gnocchi: Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i gnocchin i omgångar, så att de inte klibbar ihop. När gnocchin flyter upp till ytan är de färdiga, vilket tar ungefär 2-3 minuter. Använd en hålslev för att ta upp dem ur vattnet och låt dem rinna av kort på en tallrik.
- Servering: Servera gnocchin med din favorit sås. Klassiska val är enkel tomatsås, smält smör och salvia, eller en krämig gorgonzolasås. Toppa gärna med färskriven parmesanost.
Tips
- För bästa resultat, använd mjölig potatis och undvik att tillsätta för mycket mjöl, vilket kan göra gnocchin tung och seg.
- Det är viktigt att arbeta med potatisen medan den är varm för att få en lätt och luftig gnocchi.
Buon appetito!
Visited 7 times, 1 visit(s) today