Background Image
  • Home
  • Fisk
  • Gnocchi med Tomatsås & Kräftor
0 0
Gnocchi med Tomatsås & Kräftor

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Gnocchi med Tomatsås & Kräftor

Gnocchi har sitt ursprung i flera olika delar av Italien, men det är särskilt förknippat med norra Italien. Regionen kring Verona, Veneto, Lombardiet och Piemonte är kända för sina varianter av gnocchi.

Ingredients

  • Gnocchi

  • Tomatsås

  • Kräftor

Directions

Share

 

Ingredienser:

För gnocchi:

  • 500 g potatis (gärna mjölig sort)
  • 150-200 g vetemjöl
  • 1 ägg
  • Salt

För tomatsås:

  • 2 msk olivolja
  • 1 lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 800 g krossade tomater (2 burkar)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • Salt och peppar
  • Färsk basilika, hackad (valfritt)
  • 1 tsk torkad oregano

För scampi:

  • 400 g scampi, skalade och rensade
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • Salt och peppar
  • Saft av en halv citron
  • Färsk persilja, hackad (valfritt)

Instruktioner:

För gnocchi:

  1. Koka potatisen: Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Låt den svalna något och pressa sedan genom en potatispress eller mosa den noggrant.
  2. Gör degen: Blanda den pressade potatisen med ägget och en nypa salt. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en smidig deg som inte klibbar.
  3. Forma gnocchi: Dela degen i mindre bitar och rulla ut till långa korvar på en mjölad yta. Skär korvarna i små bitar, ca 2 cm långa. Tryck lätt med en gaffel för att få de klassiska räfflorna.
  4. Koka gnocchi: Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i gnocchin och koka tills de flyter upp till ytan, cirka 2-3 minuter. Ta upp dem med en hålslev och lägg åt sidan.

För tomatsås:

  1. Fräs lök och vitlök: Värm olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt hackad lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och genomskinliga.
  2. Tillsätt tomater och kryddor: Häll i krossade tomater och tomatpuré. Tillsätt socker, salt, peppar, oregano och eventuellt färsk basilika. Låt såsen sjuda på låg värme i cirka 20 minuter, rör om då och då.

För scampi:

  1. Fräs scampi: Värm olivoljan i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt vitlöken och fräs i några sekunder. Lägg i scampi och stek tills de blir rosa och genomstekta, cirka 2-3 minuter per sida.
  2. Smaksätt: Pressa över citronsaft och smaka av med salt och peppar. Ta bort från värmen.

Montering:

  1. Blanda gnocchi och tomatsås: Lägg den kokta gnocchin i tomatsåsen och blanda försiktigt så att gnocchin täcks av såsen.
  2. Tillsätt scampi: Lägg i de stekta scampin och blanda försiktigt igen.
  3. Servering: Lägg upp på tallrikar och garnera med färsk persilja eller basilika om så önskas.

Njut av din gnocchi med tomatsås och scampi!

 

4o

Visited 9 times, 1 visit(s) today

Steps

1
Done

Koka potatisen

Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Låt den svalna något och pressa sedan genom en potatispress eller mosa den noggrant.

2
Done

Gör degen

Blanda den pressade potatisen med ägget och en nypa salt. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en smidig deg som inte klibbar.

3
Done

Forma gnocchi

Dela degen i mindre bitar och rulla ut till långa korvar på en mjölad yta. Skär korvarna i små bitar, ca 2 cm långa. Tryck lätt med en gaffel för att få de klassiska räfflorna.

4
Done

Koka gnocchi

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i gnocchin och koka tills de flyter upp till ytan, cirka 2-3 minuter. Ta upp dem med en hålslev och lägg åt sidan.

5
Done

Tomatsås

Fräs lök och vitlök: Värm olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt hackad lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och genomskinliga.

Tillsätt tomater och kryddor: Häll i krossade tomater och tomatpuré. Tillsätt socker, salt, peppar, oregano och eventuellt färsk basilika. Låt såsen sjuda på låg värme i cirka 20 minuter, rör om då och då.

6
Done

Kräftorna

Fräs kräftorna: Värm olivoljan i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt vitlöken och fräs i några sekunder. Lägg i kräftorna och låt de brännas lite i skalen, cirka 2-3 minuter.
Lägg i vinet och låt det sjuda.
Smaksätt: Pressa över citronsaft och smaka av med salt och peppar. Ta bort från värmen.

7
Done

Montering

Blanda gnocchi och tomatsås: Lägg den kokta gnocchin i tomatsåsen och blanda försiktigt så att gnocchin täcks av såsen.
Tillsätt scampi: Lägg i de stekta scampin och blanda försiktigt igen.
Servering: Lägg upp på tallrikar och garnera med färsk persilja eller basilika om så önskas.

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

previous
Dags att koka kräftor? – klassiskt recept
next
Cajun Crawfish Boil – Koka kräftor som i New Orleans
previous
Dags att koka kräftor? – klassiskt recept
next
Cajun Crawfish Boil – Koka kräftor som i New Orleans
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here