Background Image
0 0
Karpatka – Polsk bergspaj

Dela på dina sociala medier

Eller så kan du bara kopiera och dela denna länken!

Ingredienser

Portioner:
250 g smör
1 dl vatten
2 dl vetemjöl
4 stora ägg
Degen
5 dl mjölk
1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
4 äggulor
1 dl socker
1/4 dl potatismjöl
50 g smör

Karpatka – Polsk bergspaj

Typ av recept:
  • Recept med spellista
Kök:

    Ingredienser

    • Degen

    Om receptet

    Dela

    Karpatka är en populär polsk dessert som består av två lager av bakverk fyllda med en läcker vaniljkräm. Ungefär som en Eclair i tårtform kan man säga. Namnet ”Karpatka” kommer från den karpatiska bergskedjan, och dess utseende påminner om de ojämna topparna av bergen.

    Rekommenderad musik till receptet

    https://open.spotify.com/playlist/4ISRBPzAasA1g7ON6L0EIC?si=9c43cd8ae8f34221

     

    Tips:

    • Vaniljkräm: För extra smak kan du även tillsätta en tesked av din favoritlikör (som amaretto) i krämen.
    • Degen: Var försiktig så att du inte överarbetar degen när du blandar i äggen, annars kan den bli för tung och inte puffa upp ordentligt.
    • Lagring: Karpatka håller sig bra i kylskåp i 3-4 dagar. Förvara den täckt för att förhindra att den blir torr.

     

    Visited 13 times, 1 visit(s) today

    Så här gör du

    1
    Utfört

    Förbered degen

    Förvärm ugnen till 200°C (390°F).
    I en kastrull, smält smöret tillsammans med vattnet på medelvärme. Koka upp tills smöret är helt smält.
    Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vetemjölet. Rör om tills du får en slät deg som kommer ihop.
    Sätt tillbaka kastrullen på låg värme och rör om i degen i 1-2 minuter tills den börjar släppa från kanterna av kastrullen.
    Ta bort kastrullen från värmen och låt degen svalna något.
    Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om mellan varje tills de är helt inblandade i degen. Degen ska bli slät och blank.
    Dela degen i två delar och bred ut dem på två bakplåtspapper i storleken av en ugnsplåt. Jämna till ytan så att den blir så jämn som möjligt.

    2
    Utfört

    Grädda degen

    Grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter eller tills degen är gyllenbrun och genomgräddad.
    Låt dem svalna helt på ett galler.

    3
    Utfört

    Förbered vaniljkrämen

    Om du använder en vaniljstång, skär den på längden och skrapa ut fröna. Tillsätt både fröna och stången i mjölken.
    Värm mjölken i en kastrull tills den nästan kokar. Ta bort vaniljstången om du använde den.
    I en separat skål, vispa ihop äggulorna, socker och majsstärkelse tills det är väl blandat.
    Häll den varma mjölken långsamt över äggblandningen under konstant vispning.
    Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm på medel-låg värme, rör hela tiden tills krämen tjocknar. Det tar några minuter.
    När krämen är tjock och slät, ta bort den från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills smöret är helt smält och blandat med krämen.
    Låt krämen svalna helt, helst i kylskåp.

    4
    Utfört

    Montera Karpatkan

    Lägg en av de gräddade degplattorna på ett serveringsfat.
    Bred vaniljkrämen över den första degen.
    Lägg den andra degen ovanpå krämen, jämna till ytan försiktigt.
    Låt stå i kylskåp i minst 1-2 timmar för att stela och sätta sig.

    5
    Utfört

    Servera

    Pudra över florsocker innan servering om du vill.
    Skär i bitar och servera kallt.

    Om Mauritzons Mat

    Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

    Recensioner

    Genomsnittligt omdöme:
    (5)
    Total Reviews: 1
    Om Mauritzons Mat

    föregående recept
    Gnocchi med Räkor och Sparris
    nästa recept
    Dags att koka kräftor? – klassiskt recept
    föregående recept
    Gnocchi med Räkor och Sparris
    nästa recept
    Dags att koka kräftor? – klassiskt recept
    Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here