Om receptet
Ingredienser
- För gnocchi
- 500 g färsk gnocchi (köpt eller hemlagad)
- 2 msk olivolja
- För såsen
- 2 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 liten schalottenlök, finhackad
- 200 g räkor, skalade och rensade
- 250 g sparris, skuren i bitar (ca 3-4 cm långa)
- 1 dl vitt vin (valfritt, kan ersättas med grönsaksbuljong)
- 1 dl grädde
- 1/2 tesked citronskal (rivet)
- 1 msk citronsaft (justera efter smak)
- 2 msk färsk persilja, hackad
- Salt och svartpeppar efter smak
- 1/4 tesked rödpepparflingor (valfritt, för extra hetta)
- 1/4 dl riven parmesanost (valfritt, för extra smak)
Instruktioner
- Förbered gnocchi
- Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten.
- Koka gnocchin enligt förpackningens anvisningar tills de flyter upp till ytan. Detta tar vanligtvis 2-3 minuter.
- Använd en hålslev för att ta upp gnocchin och lägg dem åt sidan. Du kan även förbereda gnocchin i förväg och hålla dem varma genom att täcka dem.
- Förbered såsen
- Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna över medelvärme.
- Tillsätt den finhackade vitlöken och schalottenlöken. Fräs i 1-2 minuter tills löken är mjuk och genomskinlig, men inte brunad.
- Lägg i räkorna och stek i cirka 2-3 minuter per sida tills de är rosa och genomstekta. Ta upp räkorna från pannan och lägg dem åt sidan.
- Lägg sparrisen i samma panna och stek i 3-4 minuter tills de är ljusgröna och börjar bli mjuka men fortfarande har lite krispighet kvar. Ta upp sparrisen och lägg den åt sidan.
- Gör såsen
- Häll det vita vinet i pannan och låt det koka upp och reducera i 1-2 minuter. Om du inte använder vin, tillsätt en liten mängd grönsaksbuljong istället.
- Tillsätt grädden och rör om. Låt såsen sjuda i 3-4 minuter tills den börjar tjockna.
- Rör ner citronskal, citronsaft och rödpepparflingor (om du använder det). Smaka av med salt och svartpeppar.
- Blanda allt
- Lägg tillbaka räkorna och sparrisen i pannan med såsen och rör om så att allt blir väl blandat och varmt.
- Tillsätt den kokta gnocchin och rör försiktigt så att gnocchin blir täckta med såsen.
- Servera:
- Strö över hackad persilja och riven parmesanost (om du använder) innan servering.
- Servera rätten varm, gärna med ett extra drag av svartpeppar om så önskas.
Tips:
- Om du använder färsk gnocchi som är köpt kan du förbereda dem i förväg och hålla dem varma genom att täcka dem med ett rent kökshandduk. För hemlagad gnocchi, följ din favoritmetod för att göra dem.
- Om du vill ha extra krispighet på sparrisen kan du blanchera den i några minuter innan du steker den.
- Om du inte vill använda vin, kan du använda extra grönsaksbuljong och ett par droppar citronsaft för att få en liknande syra.
Bon appétit!
Visited 9 times, 1 visit(s) today