Om receptet
Ingredienser
Rökta Räkor:
- 1 kg frysta räkor med skal
- 2 nävar rökspån (gärna alspån eller bokspån)
Saffransaioli
- 2 dl majonnäs
- 1 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
- 0,5 g saffran (1 paket)
- 1 tsk citronsaft
- Salt och peppar efter smak
Tillbehör
- Färskt bröd eller baguette
- Citronklyftor
- Färsk dill för garnering
Instruktioner
Rökta Räkor
- Förbered rökningen
- Blötlägg rökspånen i vatten i cirka 30 minuter.
- Förbered grillen för indirekt grillning. Om du använder en kolgrill, placera kolen på ena sidan av grillen och lämna den andra sidan utan kol. Om du använder en gasolgrill, tänd bara brännarna på ena sidan.
- Rök räkorna
- Häll av vattnet från rökspånen och lägg dem i en rökbox eller på ett ark aluminiumfolie som du viker upp runt spånen för att skapa en liten paket.
- Lägg paketet eller rökboxen direkt på kolen eller över den tända brännaren.
- Placera räkorna på grillgallret över den icke uppvärmda sidan av grillen (indirekt värme).
- Stäng locket och rök räkorna i cirka 10–15 minuter, eller tills de är genomvarma och har fått en fin röksmak.
Saffransaioli
- Förbered saffran
- Lös upp saffranet i en tesked varmt vatten och låt det stå i några minuter för att utveckla smaken.
- Gör aiolin
- Blanda saffransblandningen med majonnäsen i en skål.
- Tillsätt den finhackade vitlöken och citronsaften.
- Smaka av med salt och peppar.
Servering
- Lägg upp de rökta räkorna på ett serveringsfat. Garnera med färsk dill och citronklyftor.
- Servera med saffransaioli och färskt bröd vid sidan om.
Njut av de smakrika rökta räkorna tillsammans med den krämiga saffransaiolin och det nybakade brödet!
Visited 12 times, 1 visit(s) today