Om receptet
Ingredienser
För deg
- 2 dl vetemjöl
- 2 msk vegetabilisk olja eller smält ghee
- En nypa salt
- Vatten (tillräckligt för att knåda en smidig deg, cirka 4-5 msk)
För korianderchutneyn
- 1 knippe färsk koriander (ca 2 dl packade blad)
- 1/2 knippe färsk mynta (ca 1 dl packade blad)
- 1-2 gröna chili (justera efter smak)
- 1 liten lök, grovt hackad
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk färsk ingefära, hackad
- Saft av 1 lime
- 1 tsk socker
- Salt efter smak
- 2-3 msk vatten (justera för önskad konsistens)
För fyllning
- 3 medelstora potatisar, kokta och tärnade
- 1 dl gröna ärtor, kokta
- 1 liten lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk färsk ingefära, finhackad
- 2 gröna chili, finhackade (kan justeras efter smak)
- 1 tsk spiskumminfrön
- 1 tsk korianderpulver
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk chilipulver (kan justeras efter smak)
- 1/2 tsk gurkmeja
- 2 msk färsk koriander, finhackad
- Salt efter smak
- 2 msk vegetabilisk olja
För fritering
- Vegetabilisk olja
Instruktioner för Samosas
- Förbered degen
- Blanda vetemjöl, olja eller ghee och salt i en skål.
- Tillsätt vatten lite i taget och knåda till en smidig deg.
- Täck degen med en fuktig kökshandduk och låt vila i cirka 30 minuter.
- Förbered fyllningen
- Värm oljan i en stekpanna på medelhög värme.
- Tillsätt spiskumminfrön och låt dem fräsa tills de börjar spraka.
- Tillsätt hackad lök, vitlök, ingefära och gröna chili. Stek tills löken blir gyllene brun.
- Tillsätt korianderpulver, garam masala, chilipulver och gurkmeja. Fräs kryddorna i 1-2 minuter.
- Tillsätt kokta potatisar och ärtor. Blanda väl och mosa potatisarna något.
- Smaka av med salt och tillsätt hackad färsk koriander.
- Låt fyllningen svalna.
- Forma samosorna
- Dela degen i små bollar (ungefär lika stora som en valnöt).
- Kavla ut varje boll till en tunn oval platta.
- Dela varje oval på mitten för att få två halvmåneformade degbitar.
- Pensla vatten längs den raka kanten av halvmånen och vik till en strutform, pressa ihop den raka kanten.
- Fyll struten med potatisfyllningen och nyp ihop den öppna kanten för att försegla samosan.
- Fritera samosorna
- Värm oljan i en djup stekpanna eller fritös på medelhög värme.
- Fritera samosorna i omgångar tills de är gyllenbruna och krispiga.
- Låt dem rinna av på hushållspapper.
Instruktioner för Grön Sås
- Förbered ingredienserna
- Skölj koriander och mynta noggrant. Grovhacka dem.
- Grovhacka löken och vitlöken.
- Mixa såsen
- Lägg koriander, mynta, gröna chili, lök, vitlök, ingefära, limejuice, socker och salt i en mixer eller matberedare.
- Tillsätt 2-3 msk vatten och mixa till en slät sås. Justera vattenmängden för att få önskad konsistens.
- Smaka av
- Smaka av och justera salt och limejuice efter behov.
- Servering
- Häll upp såsen i en skål och servera tillsammans med de varma samosorna.
Visited 7 times, 1 visit(s) today