Om receptet
Ingredienser
För hummus
- 1 stor rödbeta, skalad och skuren i bitar
- 4 vitlöksklyftor, skalade
- 1 burk kikärtor (ca 400 g), avrunna och sköljda
- 1/4 kopp tahini (sesampasta)
- 1/4 kopp färsk citronsaft (ungefär 1 citron)
- 1/4 kopp olivolja (plus extra för rostning)
- 1 tesked spiskummin
- 1/2 tesked paprikapulver
- Salt och peppar efter smak
- 2-3 msk vatten (om det behövs, för att justera konsistensen)
För garnering
- Extra olivolja
- Paprikapulver
- Hackad färsk persilja
Instruktioner
- Rosta rödbetan och vitlöken:
- Förvärm ugnen till 200°C.
- Lägg rödbetorna på en ugnsplåt, ringla över lite olivolja och rosta i ugnen i cirka 30-40 minuter tills de är mjuka. Vänd dem efter halva tiden för jämn rostning.
- Lägg vitlöksklyftorna på en liten bit aluminiumfolie, ringla över lite olivolja och paketera dem väl. Lägg paketet på samma plåt som rödbetorna de sista 15 minuterna av rostningen.
- Ta ut rödbetorna och vitlöken från ugnen och låt dem svalna något. Skala rödbetorna när de är tillräckligt svala att hantera.
- Förbered hummusen:
- Lägg de rostade rödbetorna och vitlöken i en matberedare eller mixer. Tillsätt kikärtor, tahini, citronsaft, olivolja, spiskummin och paprikapulver.
- Mixa tills blandningen är helt slät. Om hummusen är för tjock, tillsätt vatten lite i taget tills du får den önskade konsistensen.
- Smaka av med salt och peppar och justera smakerna efter behov.
- Servering:
- Lägg hummusen på ett serveringsfat. Ringla över lite extra olivolja och strö över paprikapulver och hackad persilja.
- Servera med pitabröd, grönsaksstavar eller som en del av en mezebuffé.
Njut av din hummus med den smakrika twist av rostad rödbeta och vitlök!
Visited 1 times, 1 visit(s) today