Om receptet
Italienska Köttbullar med Spaghetti
Ingredienser
För köttbullarna
- 500 g nötfärs
- 1 dl färskt brödsmulor
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- Skal från en riven citron
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1/2 dl färsk persilja, hackad
- 1/2 dl färskriven parmesanost
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1/2 tsk torkad oregano
- 2 msk olivolja (för stekning)
För tomatsåsen
- 2 msk olivolja
- 1 lök, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 1 burk (400 g) passerade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk socker
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- 1 dl färsk basilika, hackad
- 1 dl rött vin (valfritt)
- 400 g spaghetti
Instruktioner
Förbered köttbullarna
- Blötlägg brödsmulorna: Blanda brödsmulor och mjölk i en liten skål. Låt stå i några minuter tills brödsmulorna har absorberat mjölken.
- Blanda ingredienserna: I en stor skål, blanda nötfärs, ägg, vitlök, persilja, parmesanost, salt, svartpeppar, oregano och de blötlagda brödsmulorna. Blanda väl men överarbeta inte.
- Forma köttbullar: Forma små köttbullar, ungefär 2,5 cm i diameter.
- Stek köttbullarna: Värm olivolja i en stor stekpanna över medelhög värme. Stek köttbullarna i omgångar tills de är gyllenbruna på alla sidor och nästan genomstekta, cirka 5-7 minuter. Lägg dem åt sidan.
Förbered tomatsåsen
- Fräs lök och vitlök: I samma stekpanna, tillsätt mer olivolja om det behövs och fräs lök och vitlök tills de är mjuka och genomskinliga, cirka 5 minuter.
- Tillsätt tomater och kryddor: Tillsätt krossade tomater, passerade tomater, tomatpuré, socker, salt, svartpeppar, oregano och torkad basilika. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 15-20 minuter. Tillsätt rött vin om du använder det och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.
- Koka pastan: Koka spaghetti enligt anvisningarna på förpackningen. Dränera och ställ åt sidan.
Montering
- Lägg tillbaka köttbullarna i såsen: Tillsätt köttbullarna i tomatsåsen och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter, tills köttbullarna är genomkokta och har absorberat en del av såsen.
- Blanda spaghetti och sås: Blanda den kokta spaghettin med en del av såsen för att täcka pastan jämnt.
- Servera: Lägg upp spaghetti på tallrikar och toppa med köttbullar och extra sås. Garnera med färsk basilika och riven parmesanost.
Njut av din härliga italienska måltid, inspirerad av ”Lady och Lufsen”!
4o
Visited 6 times, 1 visit(s) today