Dela
Ingredienser
För soppbasen
- 1 liter kycklingbuljong (eller vatten)
- 2 st citrongrässtjälkar, lätt krossade och skurna i 5 cm bitar
- 3-4 kaffir limeblad, rivna i bitar
- 4-5 skivor galangal (eller ingefära om galangal inte finns tillgänglig)
- 3-4 stora vitlöksklyftor, krossade
- 3-4 thailändska chilifrukter, krossade (justera efter önskad styrka)
- 200 g champinjoner eller andra svampar, skivade
- 200 g stora räkor, skalade och rensade
- 1 stor tomat, skuren i klyftor
- 1 liten lök, skuren i klyftor
- 2-3 msk fisksås (justera efter smak)
- 2-3 msk limejuice (justera efter smak)
- 1-2 tsk socker (justera efter smak)
- Färsk koriander, hackad, till garnering
Instruktioner
- Förbered grönsaker och örter: Krossa citrongräs, galangal, vitlök och chilifrukter med sidan av en kniv för att frigöra smakerna. Riv kaffir limebladen i bitar. Skiva svamparna, tomaten och löken.
- Koka buljongen: I en stor kastrull, koka upp kycklingbuljongen (eller vatten) på medelhög värme. Tillsätt citrongräs, galangal, vitlök, chilifrukter och kaffir limeblad. Låt sjuda i cirka 10 minuter så att smakerna frigörs.
- Tillsätt grönsaker: Lägg i skivade svampar, tomat och lök. Låt koka i ytterligare 5 minuter tills grönsakerna börjar mjukna.
- Tillsätt räkorna: Lägg i räkorna och låt dem koka tills de blir rosa och är genomstekta, vilket tar cirka 3-4 minuter.
- Smaksättning: Tillsätt fisksås, limejuice och socker. Smaka av och justera balansen mellan syrligt, salt och sött efter eget tycke.
- Servering: Ta bort från värmen och häll upp i serveringsskålar. Garnera med hackad koriander.
Tom Yam-soppan kan varieras genom att tillsätta andra skaldjur, kyckling eller tofu. Servera soppan varm som en förrätt eller som en del av en måltid med ris och andra thailändska rätter. Njut av den autentiska smaken av Thailand!
Visited 2 times, 1 visit(s) today