Background Image
0 0
Raggmunkar med fläsk

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Raggmunkar
1 kg fast potatis
2 st ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
smör till stekning
Lingonsylt
5 dl lingon
2 dl socker
Fläsk
600 g rimmat skivat sidfläsk

Raggmunkar med fläsk

Namnet "raggmunk" kommer från det gamla svenska ordet "ragg" som betyder grov eller hård och "munk" som är en gammal benämning på kaka eller pannkaka.

Cuisine:

Ingredients

  • Raggmunkar

  • Lingonsylt

  • Fläsk

Directions

Share

Gå till spellista på Spotify

Visited 37 times, 1 visit(s) today

Steps

1
Done

Förberedelser

Skala potatisen och riv den grovt.
Lägg den rivna potatisen i en sil och låt den rinna av lite. Pressa försiktigt ut överflödig vätska med en ren kökshandduk eller genom att krama potatisen med händerna.

2
Done

Lingonsylt

Rör ihop lingonen med sockret.

3
Done

Raggmunkssmet

Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl och salt i en stor skål tills du får en jämn smet.
Tillsätt den rivna potatisen och blanda väl.

4
Done

Stekning av raggmunkar

Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt en klick smör eller lite olja.
Klicka ut en liten del av smeten i pannan och platta till den med en stekspade för att forma en tunn pannkaka.
Stek raggmunken tills den är gyllenbrun och frasig på båda sidor, cirka 3-4 minuter per sida.
Fortsätt tills all smet är använd. Håll de färdiga raggmunkarna varma i ugnen (cirka 100°C) om det behövs.

5
Done

Stekning av fläsk

Skär det rimmade sidfläsket i skivor.
Stek fläsket i en torr stekpanna på medelhög värme tills det är knaprigt och genomstekt. Lägg det stekta fläsket på hushållspapper för att rinna av.

6
Done

Servering

Servera raggmunkarna varma med stekt fläsk och en klick lingonsylt vid sidan av.
Garnera eventuellt med lite hackad persilja för extra färg och smak.

Tips

För extra smak kan du tillsätta lite riven lök i raggmunkssmeten.
Om du vill ha en krispigare yta på raggmunkarna, kan du steka dem i lite mer smör eller olja.
Raggmunkar kan även serveras med stekt bacon istället för fläsk om du föredrar det.

Lycka till med din matlagning!

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

previous
Frittata med Sparris
next
Gazpacho
previous
Frittata med Sparris
next
Gazpacho
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here