Ingredienser
-
4 skivor vitt bröd, gärna surdeg
-
2 msk smör
-
2 tsk dijonsenap
-
4 skivor skinka
-
4 tjocka skivor Gruyere, eller annan ost
-
2 ägg
-
Salt & peppar efter smak
-
bechamelsås
-
Bechamelsås
-
2 msk smör
-
2 msk mjöl
-
2 dl mjölk
-
En nypa muskotnöt (valfritt)
-
Salt & peppar efter smak
Om receptet
Här är ett klassiskt recept på Croque Madame, en fransk varm smörgås med skinka, ost och ett stekt ägg på toppen:
Utvald musik för matlagning/servering
Spela upp i Spotify för Matlagningsmode
Så här gör du
1
Utfört
|
BechamelsåsSmält smöret: I en liten kastrull, smält smöret på medelhög värme. |
2
Utfört
|
Förbered brödetSmörj ena sidan av varje brödskiva med smör. På de osmörda sidorna, bred ett tunt lager dijonsenap. |
3
Utfört
|
Montera smörgåsarnaLägg en skiva skinka och en skiva ost på två av de osmörda sidorna. Om du använder bechamelsås, bred ett tunt lager på ostskivorna. Lägg de andra två brödskivorna ovanpå, med den smörade sidan utåt. |
4
Utfört
|
Stek smörgåsarnaVärm en stekpanna på medelhög värme. Lägg i smörgåsarna och stek tills brödet är gyllenbrunt och osten har smält, cirka 3-4 minuter per sida. |
5
Utfört
|
GriljeringFör extra smak, kan du lägga en skiva ost på toppen av varje smörgås och hälla över lite bechamelsås. Placera dem sedan under en grill i ugnen tills osten bubblar och blir gyllenbrun. |
6
Utfört
|
Stek äggenUnder tiden, stek äggen i en annan stekpanna tills vitan är fast men gulan fortfarande är rinnig. |
7
Utfört
|
ServeraLägg ett stekt ägg på toppen av varje smörgås. Krydda med salt och peppar. |