Background Image
0 0
Crème Catalana

Dela på dina sociala medier

Eller så kan du bara kopiera och dela denna länken!

Ingredienser

Portioner:
5 dl mjölk
1 dl grädde
1 kanelstång
1 citron rivet skal
1 apelsin rivet skal
5 äggulor
1 dl strösocker
1 msk majstärkelse (maizena)
4 msk strösocker (för karamellisering)

Crème Catalana

spanjorernas svar på crème brûlée

Denna dessert är särskilt associerad med Katalonien, en region i nordöstra Spanien och firandet av St. Josephs dag den 19 mars, vilket är en viktig dag i den katolska kalendern. På denna dag förbereder man ofta "Crema de Sant Josep" som en del av festligheterna. Recepten dateras tillbaka till medeltiden, vilket gör den äldre än den franska crème brûlée som den ofta jämförs med.

Ingredienser

Om receptet

Dela

Crème Catalana, även känd som Crema de Sant Josep, är en alltid efterlängtad klassisk spansk efterrätt från Katalonien här hemma.  Den liknar den franska Crème Brûlée men har några skillnader i både smak och tillagningsmetod. I mitt tycke kan den kännas lättare än en Crème brûlée då den baseras på mjölk istället för grädde. Traditionellt serverar man Crème Catalana i ramekiner men det går lika bra med bruléformar. Lägg gärna till något syrligt som lite bär vid servering.

 

Visited 365 times, 1 visit(s) today

Så här gör du

1
Utfört

Förberedelser

Tvätta citronen och apelsinen noggrant och riv skalet. Undvik att få med det vita innerskalet eftersom det kan vara bittert.
Separera äggulorna från äggvitorna. Äggvitorna kan sparas för annan användning.

2
Utfört

Koka upp mjölk och grädde

Häll mjölken och grädden i en kastrull.
Tillsätt kanelstången och det rivna citronskalet och apelsinskalet.
Värm upp blandningen på medelhög värme tills den nästan kokar. Ta kastrullen från värmen och låt den stå och dra i 10-15 minuter så att smakerna blandas väl.

3
Utfört

Blanda äggulor och socker

I en separat skål, vispa äggulorna tillsammans med 1 dl strösocker tills blandningen är ljus och krämig.
Tillsätt majsstärkelsen och vispa tills den är helt inarbetad och det inte finns några klumpar.

4
Utfört

Temperera äggblandningen

Ta bort kanelstången från mjölkblandningen.
Häll en liten mängd av den varma mjölkblandningen i äggblandningen medan du vispar konstant för att undvika att äggen koagulerar.
Fortsätt att hälla i mjölkblandningen, lite i taget, medan du vispar tills allt är väl blandat.

5
Utfört

Koka upp blandningen

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt på medel-låg värme.
Rör konstant med en träslev eller visp tills blandningen tjocknar till en krämig konsistens. Detta tar cirka 5-10 minuter. Låt inte blandningen koka, eftersom det kan göra att den skär sig.

6
Utfört

Nedkylning

Häll upp den tjocknade krämen i små serveringsskålar eller ramekiner.
Låt krämen svalna till rumstemperatur och ställ sedan skålarna i kylskåpet i minst 2 timmar, gärna över natten, så att krämen kan sätta sig ordentligt.

7
Utfört

Karamellisering

Strö ett tunt lager strösocker över ytan på varje skål.
Använd en brännare för att smälta sockret tills det bildar en gyllene, krispig karamell. Om du inte har en brännare kan du ställa skålarna under grillen i ugnen på högsta värme i några minuter, men håll noga koll så att sockret inte bränns.

8
Utfört

Servering

Låt Crème Catalanan stå i några minuter efter karamelliseringen så att karamellagret hårdnar.
Servera och njut av denna läckra, krämiga dessert med en krispig karamelliserad yta.
Njut av din hemlagade Crème Catalana!

Om Mauritzons Mat

Mauritzons Mat är inte bara en samling recept utan också din guide till kulinariska äventyr och smakupplevelser! Oavsett om du är en nybörjare i köket eller en erfaren kock, har denna sajten något för alla och är designad för att inspirera, utbilda och underlätta matlagning för alla besökare.

Recensioner

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
föregående recept
Fläderpannacotta med Jordgubbar
nästa recept
Gör din egen Limoncello
föregående recept
Fläderpannacotta med Jordgubbar
nästa recept
Gör din egen Limoncello

En kommentar Dölj kommentarer

Recensera

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here