Om receptet
Focaccia är ett underbart bröd som är lätt att göra och otroligt mångsidigt. Här är ett klassiskt och välbeprövat recept på focaccia som ger ett saftigt och smakrikt bröd med en härlig skorpa.
Ingredienser
- 25 g färsk jäst (eller 1 paket torrjäst)
- 3 dl ljummet vatten (ca 37 grader)
- 0,5 dl olivolja (plus extra för pensling)
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
- Ca 7 dl vetemjöl
- Flingsalt
- Färska örter (rosmarin eller timjan, efter smak)
- Körsbärstomater, oliver, eller annan topping (valfritt)
Instruktioner
- Förbered deg:
- Lös upp jästen i det ljumma vattnet i en stor bunke.
- Tillsätt olivolja, honung och salt. Rör om.
- Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen tills den blir smidig och släpper från bunkens kanter. Den ska vara lite kladdig men ändå hanterbar.
- Jäsning:
- Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i ca 1 timme, eller tills den har dubblerat i storlek.
- Förbered bakplåt:
- Smörj en långpanna (ca 30×40 cm) eller en djup ugnsplåt med rikligt med olivolja.
- Stjälp upp degen i plåten och tryck ut den med oljade händer till en jämn tjocklek.
- Andra jäsning:
- Täck plåten med en kökshandduk och låt degen jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Förbered för gräddning:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- När degen har jäst klart, gör små gropar över hela ytan med fingertopparna.
- Ringla över rikligt med olivolja så att den rinner ner i groparna.
- Strö över flingsalt och färska örter. Lägg till körsbärstomater, oliver eller annan valfri topping om så önskas.
- Grädda:
- Grädda focaccian i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills den är gyllene och genomgräddad.
- Ta ut plåten ur ugnen och låt brödet svalna något innan det skärs i bitar.
Servering
Focaccia är perfekt att servera som det är, med en skvätt extra olivolja och balsamvinäger för doppning, eller som tillbehör till soppor och sallader.
Njut av ditt hembakta focacciabröd!
Visited 29 times, 1 visit(s) today