Ingredienser
-
1 kg färska blåmusslor
-
2 msk olivolja
-
2 finhackade scharlottenlökar eller en liten gul lök
-
3 finhackade vitlöksklyftor
-
1 lagerblad
-
1 dl torrt vitt vin
-
1 dl grädde
-
1 bukett hackad persilja
-
efter smak Salt och peppar
-
(valfritt) Citronklyftor till servering
-
Färskt bröd
Om receptet
Moules marinières är en elegant och smakfull fransk klassiker där blåmusslor kokas i en lätt men smakrik sås av vitt vin, grädde, schalottenlök och vitlök.
Passande musik till matlagningen
Så här gör du
1
Utfört
|
Ingredienser |
2
Utfört
|
Förbered musslornaSkrubba musslorna noggrant under kallt vatten och dra bort eventuell skägg (trådar som sticker ut). Släng musslor som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem. |
3
Utfört
|
Sautera grönsakerVärm olivoljan i en stor kastrull eller gryta över medelhög värme. Tillsätt schalottenlök och vitlök och fräs tills de är mjuka och genomskinliga, cirka 3-4 minuter. (Obs! Bränn inte vitlöken) |
4
Utfört
|
Deglazera pannanHäll i det vita vinet och lagerbladet. Koka upp och låt koka i 1-2 minuter för att reducera vinet något och frigöra smakerna från botten av pannan. |
5
Utfört
|
Tillsätt musslornaLägg i musslorna i pannan och rör om så att de täcks av vätskan. Täck med lock och låt koka i 5-7 minuter, eller tills musslorna har öppnat sig. Rör om ett par gånger under kokningen. |
6
Utfört
|
Slutför såsenTa bort musslorna med en hålslev och lägg dem på ett serveringsfat. Tillsätt grädden till såsen i pannan och koka i några minuter tills såsen har tjocknat något. Smaka av med salt och svartpeppar. Ta bort lagerbladet. |
7
Utfört
|
ServeraHäll den färdiga såsen över musslorna och strö över den hackade persiljan. Servera med citronklyftor och ett gott bröd för att suga upp den smakrika såsen. Bon appétit! |