Empanadas på tre olika sätt
Empanadas är en traditionell rätt från Spanien och Latinamerika, med rötter i spanska och portugisiska mattraditioner. Namnet kommer från det spanska verbet ”empanar”, som betyder att ”täcka med bröd” eller ”inbädda”. Empanadas är små, fyllda degknyten som kan bakas eller friteras och är kända för sin mångsidighet och variation beroende på region och tillgång på ingredienser.
Ursprung
- Spanien: Empanadas har sina ursprungliga rötter i den iberiska halvön. De var ursprungligen en typ av fylld paj som bakades i ugn och hade en krispig skorpa.
- Latinamerika: När spanjorerna koloniserade Latinamerika, tog de med sig traditionen att göra empanadas, och den utvecklades vidare med lokala ingredienser och smakpreferenser.
Vanliga fyllningar
Empanadas kan fyllas med en mängd olika ingredienser, och vad som används varierar beroende på region och personliga preferenser. Här är några vanliga fyllningar:
- Kött:
- Nötkött: Kryddad med lök, vitlök, paprika och ibland hårdkokta ägg eller oliver.
- Kyckling: Ofta blandad med grönsaker och kryddor.
- Fläskkött: Kan även innehålla söta inslag som torkad frukt eller sylt.
- Fisk och skaldjur:
- Tonfisk: Ofta blandad med lök, paprika, och oliver.
- Räkor: Kan kombineras med vitlök och kryddor för en smakrik fyllning.
- Vegetariska fyllningar:
- Ost och spenat: En kombination av färsk spenat och smält ost.
- Grönsaker: Som svamp, majs, eller zucchini blandade med kryddor.
- Söt fyllning:
- Kanel och socker: Ibland används för att göra dessertempanadas med frukt eller sylt.
Grundrecept för empanadas
Ingredienser för degen:
- 2 1/2 kopp vetemjöl
- 1/2 tesked salt
- 1/2 kopp smör eller margarin, kylt och i små bitar
- 1/2 kopp kallt vatten
Instruktioner:
- Förbered degen:
- Blanda mjöl och salt i en stor skål. Tillsätt smör eller margarin och blanda tills blandningen liknar grova smulor.
- Tillsätt vatten lite i taget och arbeta in det tills du får en smidig deg. Om degen är för klibbig, tillsätt lite mer mjöl.
- Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter.
- Förbered fyllningen:
- Välj din fyllning (kött, grönsaker, ost, etc.) och förbered den genom att laga den i en panna eller gryta. Låt fyllningen svalna innan du använder den.
- Montera empanadas:
- Kavla ut degen på en mjölad yta och skär ut rundlar (ca 10 cm i diameter).
- Lägg en sked fyllning i mitten av varje rundel. Vik degen över fyllningen och tryck kanterna ihop med en gaffel för att försegla dem.
- Tillagning:
- För bakning: Förvärm ugnen till 200°C. Placera empanadas på en bakplåt och pensla dem med ett vispat ägg. Baka i 20-25 minuter eller tills de är gyllenbruna.
- För fritering: Hetta upp olja i en fritös eller stor panna till 180°C. Fritera empanadas i omgångar tills de är gyllenbruna och krispiga. Låt rinna av på papper innan servering.
Empanadas är en mångsidig och populär rätt som passar bra som aptitretare, huvudrätt eller snack och kan anpassas för att passa alla smaker!
Fyllning till Tonfiskempanadas
Ingredienser
- 1 burk tonfisk (ca 185 g), avrunnen
- 1/2 kopp finhackad lök
- 1/2 kopp finhackad röd paprika
- 1/4 kopp finhackade oliver (grön eller svart, valfritt)
- 1/4 kopp majs (valfritt)
- 1/4 kopp hackad färsk persilja (eller koriander)
- 1/2 tesked paprikapulver
- 1/2 tesked torkad oregano
- 1/4 tesked malen svartpeppar
- 1/4 tesked salt (efter smak)
- 1 msk olivolja
- 1 hårdkokt ägg, hackat (valfritt)
Instruktioner
- Fräs grönsaker:
- Hetta upp olivolja i en panna på medelhög värme.
- Tillsätt den finhackade löken och paprikan. Fräs tills de är mjuka och genomskinliga, cirka 5 minuter.
- Tillsätt tonfisk och kryddor:
- Lägg i den avrunna tonfisken i pannan med löken och paprikan. Rör om och koka i ytterligare 2-3 minuter för att värma tonfisken.
- Tillsätt de finhackade oliverna och majsen (om du använder dem). Rör om och blanda väl.
- Krydda och avsluta:
- Tillsätt paprikapulver, torkad oregano, svartpeppar och salt. Rör om tills kryddorna är jämnt fördelade.
- Om du använder hårdkokt ägg, blanda i det hackade ägget i fyllningen.
- Låt svalna:
- Ta bort pannan från värmen och låt fyllningen svalna innan du använder den för att fylla empanadas eller andra bakverk.
Empanadasfyllning med Räkor
Ingredienser
- 300 g räkor, skalade och rensade
- 1/2 kopp finhackad lök
- 1/2 kopp finhackad röd paprika
- 1/4 kopp finhackad grön paprika (valfritt)
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1/4 kopp finhackad färsk koriander (eller persilja)
- 1/2 tesked paprikapulver
- 1/2 tesked torkad oregano
- 1/4 tesked cayennepeppar (valfritt, för extra hetta)
- 1/4 tesked malen svartpeppar
- 1/4 tesked salt (efter smak)
- 1 msk olivolja
- 1/4 kopp hackade oliver (valfritt)
- 1/4 kopp finhackad röd chili (valfritt, för extra smak och hetta)
- 1/2 kopp riven ost (valfritt, till exempel cheddar eller mozzarella)
- 1/2 tesked citronsaft (valfritt, för extra friskhet)
Instruktioner
- Förbered räkorna:
- Om räkorna är stora, skär dem i mindre bitar. Du kan också grovhacka dem om du föredrar en mer finfördelad fyllning.
- Fräs grönsakerna:
- Hetta upp olivolja i en panna på medelhög värme.
- Tillsätt den finhackade löken, paprika och grön paprika (om du använder det). Fräs tills de är mjuka och genomskinliga, cirka 5 minuter.
- Tillsätt vitlöken och fräs i ytterligare 1 minut.
- Koka räkorna:
- Lägg räkorna i pannan med grönsakerna och fräs tills de är genomkokta och har blivit rosa, cirka 3-4 minuter.
- Tillsätt paprikapulver, torkad oregano, cayennepeppar (om du använder det), svartpeppar och salt. Rör om och blanda väl.
- Avsluta fyllningen:
- Om du använder hackade oliver, rör ner dem i fyllningen.
- Lägg i finhackad röd chili om du vill ha extra smak och hetta.
- Om du vill, blanda i riven ost och citronsaft för extra smak.
- Låt fyllningen svalna något innan du använder den för att fylla empanadas.
Tips
- Variation: Du kan lägga till andra ingredienser som hackad spenat eller tomater för att variera smaken och texturen.
- Förvaring: Fyllningen kan förberedas i förväg och förvaras i kylskåp i upp till 2-3 dagar. Den kan också frysa in i en lufttät behållare i upp till 3 månader.
Denna räkfyllning är utmärkt för empanadas och kan också användas i andra rätter som wraps, på smörgåsar eller som topping på krispiga grönsaker.
Empanadasfyllning med Grönsaker
Ingredienser
- 1 stor zucchini, tärnad
- 1 röd paprika, tärnad
- 1 grön paprika, tärnad
- 1 medelstor morot, tärnad
- 1 kopp finhackad lök
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 kopp färsk spenat (eller grönkål), grovt hackad
- 1/2 kopp majs (fryst eller färsk)
- 1/2 kopp hackade oliver (grön eller svart, valfritt)
- 1 tesked torkad oregano
- 1/2 tesked paprikapulver
- 1/4 tesked cayennepeppar (valfritt, för extra hetta)
- 1/4 tesked malen svartpeppar
- 1/2 tesked salt (efter smak)
- 2 msk olivolja
- 1/4 kopp riven ost (valfritt, t.ex. cheddar eller mozzarella)
- 1/2 tesked citronsaft (valfritt, för extra friskhet)
Instruktioner
- Fräs grönsakerna:
- Hetta upp olivolja i en stor panna på medelhög värme.
- Tillsätt den finhackade löken och fräs tills den är mjuk och genomskinlig, cirka 5 minuter.
- Lägg i vitlöken och fräs i ytterligare 1 minut.
- Tillsätt tärnade grönsaker:
- Lägg i zucchini, röd paprika, grön paprika och morot i pannan. Fräs tills grönsakerna börjar mjukna, cirka 7-10 minuter.
- Tillsätt majsen och fortsätt att koka tills alla grönsaker är genomkokta och har fått lite färg.
- Krydda:
- Tillsätt oregano, paprikapulver, cayennepeppar (om du använder det), svartpeppar och salt. Rör om tills kryddorna är jämnt fördelade.
- Om du använder oliver, rör ner dem i fyllningen.
- Avsluta fyllningen:
- Lägg i den hackade spenaten och rör om tills den är mjuk och väl blandad.
- Om du vill, blanda i riven ost och citronsaft för extra smak.
- Låt fyllningen svalna något innan du använder den för att fylla empanadas.